Dersin Adı | Osmanlı ve Türk Tatlıları |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 427 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Deney / Laboratuvar / Atölye uygulamaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı Osmanlı ve Türk mutfağının geçmişten gelen teknik ve tariflerinin uygulanarak öğretilmesidir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders Türk ve Osmanlı tatlılarında kullanılan malzeme, yöntem, teknik, ekipman ve sunumu kapsamaktadır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Derse Giriş | |
2 | Türk ve Osmanlı tatlılarında kullanılan malzeme ve ekipmanlar / Helva Kültürü | Türk ve Osmanlı tatlılarında kullanılan malzeme ve ekipmanlar / Helva Kültürü Marianna Yerasimos,”500 Yıllık Osmanlı Mutfağı”(Boyut yayınları)248-251 |
3 | Türk ve Osmanlı tatlılarında meyveli tatlıların tarihi | Marianna Yerasimos,” 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” (Boyut Yayınları)253-267 |
4 | Osmanlı Mutfağındaki Tahıllı tatlılar | Marianna Yerasimos, “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” (Boyut Yayınları) 269-277 |
5 | Türk ve Osmanlı Mutfağı tarihindeki Hamur tatlıları | Marianna Yerasimos, “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” (Boyut Yayınları) 279-284 |
6 | Türk ve Osmanlı Mutfağı Tarihindeki Hamur tatlıları | T.Şavkay, “Tatlı Kitap”, Hamur işi tatlılar,(Şekerbank Yayınları,2008),122-151 |
7 | Sütlü tatlılar | T.Şavkay,”Tatlı Kitap”,(Şekerbank Yayınları, 2008),78-109 |
8 | Sütlü Tatlılar | Marianna Yerasimos,”500 Yıllık Osmanlı Mutfağı”(Boyut Yayınları),269-277 |
9 | Ara sınav | |
10 | Dondurmalar | T.Şavkay,”Tatlı Kitap”,Sütlü Tatlılar,(Şekerbank Yayınları,2008)110-121 |
11 | Kurabiyeler | T.Şavkay,”Tatlı Kitap”, Kurabiyeler,kekler,çörekler,(Şekerbank Yayınları,2008)196-225 |
12 | Kurabiyeler, Kekler | T.Şavkay,”Tatlı Kitap”,Kurabiyeler,Kekler,Çörekler,(Şekerbank yayınları 2008),196-225 |
13 | Reçel ve Marmelatlar | T.Şavkay,”Tatlı Kitap”, Reçeller ve Marmelatlar,(Şekerbank Yayınları 2008),247-288 |
14 | Pastalar | T.Şavkay,”Tatlı Kitap”,Kurabiyeler, Kekler,Çörekler,(Şekerbank Yayınları 2008),196-225 |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Şavkay, T. “Tatlı Kitap”, Şekerbank Yayınları, 2008, ISBN : 9789759786540 Marianna Yerasimos “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı”, Boyut Yayınları ISBN :9789752301115 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | PRISCILLA MARY IŞIN “Gülbeşeker, Türk tatlıları tarihi”, Yapı Kredi Yayınları ISBN : 9789750814990 İrvin Cemil Shick , “Osmanlı Hanımları Mutfakta”, ISBN:9786056424816 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 40 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 15 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 12 | |
Final Sınavı | 1 | 15 | |
Toplam | 120 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | |||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır | |||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | |||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | |||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest